Thursday, October 11, 2012

hollaaa...

Morning peeps...

Ya ampuunnnn lame giler tak merapu kat cni, naik berkulat la pulak ha.
sedia maklumla mak yung naik menyampah tengok lappy nak on9 pun guna tepon tu pun kejap-kejap..
kalo ikutkan ati hari-hari nak share tapi apakan daya "aku insan yang lemah" (read as penyanyi asal yer :P)

start 1hb tu ari dinie stay kat skolah sampai petang sebagai langkah berjaga-jaga kot-kot la mama die terbesalin awal.
tapi sampai tika dan saat ini baby suke sangat duduk kat dalam tak pe janji sihat dan selamat, Insya Allah..
dari pagi sampai petang duk kelip-kelip ngan rifaie jer la tapi bile kak yung die dah balik waaaah kemain riuh umah nie..
sume orang kena dengar citer die dari pagi sampai petang, pastu sambung lagi sebelum mata tertutup... fuhhhh **fengsan**
sabtu nie die ade ihtifal so hari-hari la die praktis kat umah ermmmm mama pun dah naik hapal rase macam nak same-same plak nati naik stage, ngeeee





 Bab bergaya no1
tapi ikut mood jugak...
kenangan di JPO..







 Handyhelpers...
mula-mula buat sesama pastu mula la berebut
dari bersih umah terus berterabur 
sudahnya mama yang kena kemas sume







Again posing maut punyer
keh..keh..keh










kalo nak citer pasal anak-anak memang tak sudah-sudah..
takut ade plak yang termuntah bace kisah aku nie, tapi takpe tak suke out jer la haah pe susah... tak mo sentap-sentap ok
orait nati mak yung cont lagi yer..
daaaa daaaa..

Wednesday, June 20, 2012

Ala tomei-tomei...





Moning uols...

Rejab bakal melabuhkan tirai so dah abes pose ganti lom??? ingat menginati tu adalah perkara yang baik kann???

Aku pasti ramai kat luar sana dah tonton video nie kan pasti senyum-senyum simpul plus verangan kalo ade baby nak gak buat macam adik bella nie kan...
di barat sana sudah berabad mereka mengamalkan pembelajaran ini, di sini dah ade gak mungkin tak ramai yang hantar sejak baby tapi start bile mereka dah sekolah tadika..
kita sebagai ibu bapa mesti ade alasan yang tersendiri kenapa nak hantar start dari baby atau sekolah tadika..
berenang adalah salah satu dari sunnah nabi jadi jangan takut kalo anak tu memang zero sebab jurulatih tu memang dah pro kalo diorang pun zero memang kes naya la.....
nati dah ade baby nak buat camni gak la... hohoho mode verangan sudah sampai :)

Tuesday, May 22, 2012

Bertemu kembali ya rejab

Al-hamdulillah masih di beri kesempatan dan nikmat hidup di bulan yang mulia ini... Ramai yang menantikan kehadiran bulan rejab disamping banyak syafaat yang boleh diperolehi di samping persediaan menyambut ramadhan kareem.. Ya Allah sesungguhnya tahun ini bukanlah tahun terakhir buat kami sekeluarga untuk menikmati bulan rejab yang penuh barakah ini, aku juga memohon panjangkan lah umur kami supaya dapat bertemu ramadhan yang akan tiba.. Selain berpuasa sunat kita di galakkan untuk perbanyakkan istighfar sepanjang bulan ini..

Al-hamdulillah arinie aku berkesempatan menunaikan ibadah pose sunat 1 rejab, aku percaya ramai di luar sana turut berpose bagi menyambut kedatangan rejab.. Allah permudahkan urusan dengan cuaca mendung sampai ke petang jadi aku terus kekal bertenaga dengan hanya bersahur dua keping roti bakar bersama segelas susu...

Bagi meraka yang masih berhutang pose tahun lepas jangan lepas kesempatan yang ade, ingat masa terus berlalu.. Jangan ingat tak sempat abes ganti dengan sewenang-wenangnya membayar fidhyah... Sesungguhnya hutang tetap hutang, fidhyah adalah sekadar denda... Dont take it easy..


Published with Blogger-droid v2.0.4

Saturday, May 19, 2012

steamboat antarabangsa








Selamat berhujung minggu sume...
masih tercari-cari nak makan kat mane dan menu pe yang sesuai untuk si anak tekak
tapi tuan tanah nak pegi pasar malam jer al kisah dah lame tak melawat tapak, wakaka
mesti uols dah besa makan steamboat tapi takpe saje nak hapdate mane tau kot-kot ade lagi yang belum pernah cube...naaa silakan jangan malu jangan segan yer


sebelum nie aku pernah makan kat gombak just campak kan sume bahan yang kite suke, die bagi sup ngan tomyam.
sekali masuk kedai nie ish asal plak aku dengar cam orang menggoreng, lame gak la duk kat meja padahal duk perati meja sebelah cane diorang buat...hahaha sangat klaka
mak orang kampung dik non tapi ade ati nak makan yang pelik-pelik..


tapi memang puas ati sangat-sangat uols boleh makan sampai lebam punyalah banyak aneka pilihan amik jer tapi harus di ingat jangan sampai membazir..
besa la lumrah manusia tak lari dari sifat tamak, uppsss tamak kalo abes takpe..


kalo hujung minggu memang penuh diorang siap booking table lagi punya la femes kedai nie, tapi kedai nie agak sempit tu yang diorang booking kalo tak hampa la...
uols mesti nak tau kat mane kan kedai nie ok sesapa yang duduk bangi dan tersesat kat sini boleh jer cuba kat seksyen 9, bangunan Ariani tapi kedai nie belah belakang...
dewasa RM28, kanak-kanak RM12 (4thn keatas)
harga yang berpatutan dan rasa yang enak selamat mencuba (ewaahhh dah macam iklan plak kan)

Friday, May 18, 2012

Happy Birthday Laling..



Tanggal 10 May.....   bday my laling. Hohoho baru nak hapdet uols tau kn mak bizi noks.. Ari-ari nak layan mood tp ok jer morning sickness dah berakhir yabedabedu... Auwww hepi yu, walaupun tak seteruk orang lain tapi seksa....

Ok bday laling ari khamis just wish ingat nak celebrate weekend tapi nak balik kampung plak so nak celebrate paling dekat di putrajaya, tu pun plan last minit. Lepas solat maghrib siap-siap terus ke sana. Yang klakarnye siap boleh sesat, al-maklumlah baru 2nd time ke sana. Akhirnye sampai jugak kami ke sana maknanye masih punye rejeki, kikiki

Aiyakkk nape arinie baru nak publish...ermmm mintak ampun ye mood asyik ke laut jer, kikiki

Ucapan teristimewa buat laling smoga diberi kesihatan yang baik untuk melakukan ibadah harian.. Menjadi superhero kami sekeluarga, dan berbakti kepada orang tuamu..  dan sume yang terbaik buatmu laling muahhhh :-*

Published with Blogger-droid v2.0.4

Tuesday, May 8, 2012

Hello 2nd Trimester

Al-hamdulillah dah masuk trimester ke2, semoga terus berjalan dengan lancar
niat dihati hari-hari mau update velog tapi.... 
maklum jer mood orang mengandung nie kan lemau cam biskut..hahaha


ok srang nie dinie pergi skul dah naik van so aku banyak mase la kat umah tak de la terkejar-kejar nak anta pastu balik nak masak nati kang kul12 amik kat skul
pewwww fenat mak tiap hari bermaraton
tapi lain plak jadinya bile kul9 jerk mate nie mula minta di dodoi
rifaie anak yang baik die akan main, minum air kosong tapi aku bukak kan la katun die tak heran pun tak pe janji ade bunyik muzik


uols jangan ingat aku tido sampai tengah hari plak dalam kul10 aku bangun la
tu pun tido-tido ayam jerk yer la risau gak kot-kot rifaie buat yang bukan-bukan
so far ok die tak main kat dapur atau naik atas die akan main dekat ngan mama die jer


tapi tu lah kuasa orang mengandung nie bile aku dah dapat tido sekejap tue waaa sungguh bertenaga macam henpon kena cas, kikiki
ha lepas tu baru la buat kerja-kerja umah + masak... tapi kalo tak dapat tido macam biskut lemau tak bermaya jer
uols jangan tak caya eh pas zohor aku boleh tido lagi ngan anak-anak huhuhu syiok kan
memang dari dinie time peknen jer aku jadi kuat tido tapi tak lame la dalam sejam gitu...


orang lain di akhir kandungan tiap-tiap malam asyik terjaga ulang-alik ke toilet
haaa aku lain waktu siang ntah bape kali ke toilet (kencing) dah jadi tak selesa plak
ye la aku baru jer nak duduk-duduk tengok tv dah rase sakit perut pastu bukan boleh di tahan-tahan
ermmm ok la kan perut pun masih comey so larat lagi la, kalo malam lak sebelum tido tu banyak kali gak la
pastu aku boleh tido nyenyak sampai ke pagi...

Wednesday, April 25, 2012

mode seraaammm...

Kejadian nie berlaku tengah hari semalam. Macam bese la kul12 time amik dinie balik sekolah tiba-tiba aku nampak tingkap keta depan belakang terbukak dengan saiz yang same berderau jantung aku sebab dari pagi keta memang tak usik. Kebetulan abg ipar aku cuti die la yang anta dinie pegi skolah.


Tanpa lengah lagi terus call laling tanya die ke yang bukak sume tingkap. Die sangat-sangat terkejut sebab time nak pegi keja tue die cakap tak de satu pun tingkap terbukak. Bile dah denga laling cakap macam tue terus berdiri bulu roma. Lepas amik dinie dari skolah terus mangga pintu pagar.


Aku berharap takde perkara buruk yang berlaku kat family aku. Dari cerita jiran di sini taman yang aku duduk nie memang xde kes diorang nie lagi selamba memalam pagar tak tutup pun rilek jer....


Published with Blogger-droid v2.0.4

Monday, April 23, 2012

megi kari


Good morning every one :-D

Tau ler ari nie senin masih dalam mood cuti

Apa kata uols pegi bekpes dulu amik tenaga pastu kompom segar bugar


Macam aku pepagi dah amik 2 keping roti bakar

Kes nya sebab malam tadi tak makan bangun pagi tadi terus rasa menggigil padan ngan muka aku.. Hehehe

Kul9 tengah kemas-kemas dapur ternampak lak megi

Aishh pe lagi amik mangkuk rendam ngan air panas

Burpppp selamat masuk perut..

Pastu gelak sorang-sorang sebab banyak sangat makan tapi badan cenggini gak


aku rase macam nak duduk kat dalam bilik air batu

dari petang semalam kat sini panas yang amat

sampaikan nak tido malam tadi kena mandi dulu kalo tak memang tak leh lelap yu

harap-harap tak lama la


Published with Blogger-droid v2.0.4

Saturday, April 21, 2012

Published with Blogger-droid v2.0.4

Friday, April 20, 2012

happy anniversary

Hari nie adalah hari yang bersejarah buat ayahanda dan bonda kini mereka di beri kesempatan meraikan ulangtahun perkahwinan mereka yg ke38... Al-hamdulillah berkat sabar dan ikhlas mendidik kami adik-beradik, kami berjaya walaupun tidak memegang profesyen yang tinggi tapi kami tau mak dan ayah merasa bangga mempunyai anak seperti kami.. InsyaAllah kami takkan menyusahkan kalian.. Bahkan berazam menggebirakan hati tuamu... Sedihnya tak dapat celebrate sesama doa anakmu ini mengiringi kehidupanmu... Ya Allah kau ampunilah segala dosa kedua ibu bapaku seperti mana mereka mengasihani ku sejak dari kecil lagi, kau berilah mereka kesihatan yang baik untuk melakukan ibadah padamu ya Allah... Jauhilah kami dari golongan anak yang durhaka.. Mak ayah i love u so much..

Friday, April 13, 2012

pening-pening lalat

okes lets continue our story
fuhhhh speaking london la plak kan, kikikiki
lagi pun dah lame tak praktis lidah dah naik kelu noks...




ala saje nak stori-mory pasal trimester pertama (0-3bln)
peknen kali nie rase beruntung lagi bertuah sebab mama ade velog yang kusam untuk di hapdate tapi takpe mase kak yung dan encem boy sentiasa ade di memori mama
masuk bulan ke dua lebih kurang 5weeks dah mula terasa seperti naik bot
kepala rase berpusing seperti hanyut dan karam di lautan, ekeke
lepas anta dinie wajib baring sampai terlelap mujur la rifaie anak yang baik
die main sorang-sorang dan tv yang tengok die sebab die kureng sikit nak layan katun nie
ermmm mungkin kecik lagi tapi takpe die tak kacau mama




mujurlah pening lalat nie tak lama tapi memang seksa jiwa dan ragaku
nak buat keja kat umah pun tak boleh kain baju takyah cakap la basuh nye rajin tapi tang nak melipat tue bercinta apa tak nya leka dek pening jer
dan selama tue jugak lah dapurku tak berasap
memang seksa hari-hari nak bungkus kat kedai yang ntah hape-hape menu yang sesuai kat tekak nie
tapi memang sume keja kat umah nie aku tak layan takde mood
lebih baik aku baring dari buat sume-sume tu...hihihi




yes, yes, yes ai suke dah tak pening lagi seperti suatu keajaiban berlaku
syuh..syuh... please pergi jauh-jauh
ahaaa lebih kurang 9weeks kembali seperti biasa dah tak pening-pening lagi
bab makan beransur pulih ermmm bole makan tapi kuantiti yang sikit
tu pun dah cukup baik dari sebelum nie....




tapi preggy kali nie ade kelainan dari sebelum nie, hehehe
kalo terjumpe asam lalu jer makan yang sebelum nie beli sebungkus dah nak bersalin tak gak abes-abes
ermmm setakat nie aku suke gak makan buah-buah aishhh macam-macam kan
tak pe yang penting seronok dapat lalui pengalaman yang berbeza-beza...
paling tak suke tekak mual-mual dan loya tapi takmo muntah
ok rasenye cukup setakat nie stori-mory trimister pertama











Friday, April 6, 2012

Hadiah yang teristimewa..

hohoho sila abaikan tajuk diatas macam pelik jerk bunyinya
Al-hamdulillah di atas kurniaanmu ya Allah
sekali lagi aku diberi peluang merasai detik-detik serta pengalaman tak mungkin sama dengan yang sebelum nie...
berkali-kali mencuba untuk meneruskan kata-kata hingga ke hujung tapi hampa
ntah kemana perginya mood serta idea mungkinkah disebabkan sekarang nie musim panas, hohoho tak memberi kesan langsung uhhhh




sebenarnya aku nak share ler ngan uols sume
wowwww hepi ler sangat-sangat kami sekeluarga bakal menerima hadiah yang teristimewa [bertambah ahli keluarga]
walaupun baru tapi bermacam-macam kerenah dan situasi aku dah lalui
seronok???? opkos ler sebab setiap detik tak sama dengan yang lain
pasti ibu-ibu di luar sana setuju kan....






Al-hamdulillah aku tak mengalami mabuk/morning sickness yang teruk
memang dari anak pertama aku cuma hadapi kurang selera makan + perut yang teramat lapar ermmmm tak boleh nak cakap macam mane die punye lapar
bunyik macam simple tapi seksa gak la nak hadapi situasi tue
letak la kfc, mcd, makanan yang lazat-lazat lagi enak ermmm yang lalu di masukkan ke tekak adelah 2-3 suap
hohoho gitulah ragam ibu mengandungkan....






tapi sebelum mengatahui diriku peknen ade satu peristiwa ecececeh
takde lah gini seminggu sebelum aku buat UPT aku terkejut dan heran asal la rifaie suke masukkan ibu jari kaki ke dalam mulut
kalo bb tue memang habit die
memula tak terfikir langsung kenapa die suke buat macam tue
benarlah pepatah orang dulu-dulu kan, kalo anak kite suke masukkan kaki kat mulut tandanye nak dapat adik
alaaa uols jangan lak cuak kang tetiba anak kat umah tu masukkan kaki kat mulut
nie sume secara kebetulan














hohoho gini ler aksi akrobat 
yang ditunjukkan




jika di izinkan akan ku hapdate dari mase ke mase ok
adios...


Sunday, April 1, 2012

Parents meet

jangan menmain preschool pun ade parents meet tau
ingat sekolah rendah jer ke
dah la die bagikan mase, ok puan waktu sekian-sekian turn puan ye
kalo lambat sila tunggu giliran seterusnya
ishhhh serabut jer, jumaat aritu terus cakap kat principal die izznurdini bagi last skali yer
ermmm senang nak setting mase




mak pak mane tak happy bile jupe cikgu die cakap yang positive jer sejuk telinga mendengarnye 
hopefully berterusan hingga dewasa kelak
ok puan izznurdini reading ok, menulis pun takde masalah dan tulisan die cantek
die seorang berdikari lagi satu die ade sifat bersaing bersama rakan sekelas thats good
and bla...bla...bla...




ha tu komen dari guru kelas die mak tak leh la nak happy sangat baru 3 bulan skolah
lepas nie kena bagi latihan kat rumah pulak
tu pun kalo mama larat ye kak yung....

Monday, March 26, 2012

Awas Double Line...!!!!

hallu-hallu-hallu, kembali bersiaran  waduh-waduh lame bangat gue menyepi
ermmmm ade sebab yang membuatkan aku tak bape nak lalu pandang velog yang kusam+kepam hahaha




aku nie paling takut nak memotong kat double line
tapi yang peliknya ramai pemandu di msia nie berani dan sesukati diorang jer nak memotong
lom kena saman lagi kan beb tu sebab brani buat
cuba dah melayang 3 rats baru la ikut peraturan
aduhai ragam manusia...
tak kira la nak kata aku skema ke nak memotong nie kena la pada tempat, masa dan ketika
tapi aku memang hangin ngan orang yang bawak keta lembap cam siput pastu buat-buat tak lak kan paham keta berderet kat belakang...




ok itu cite di jalan raya
bagi kaum wanita ade yang happy bile buat UPT (urine pregnancy test) double line
aa...aaa....aaa.... 
ade gak yang tak bape nak happy bile terjadi dua calit tue
yang happy nye yer la bakal menjadi ibu buat kali pertama, kedua, ketiga, ke....dan seterusnya
yang tak bape nak happy tue mungkin silap teknik, upssss sowi
dan mungkin belum bersedia dalm waktu terdekat setiap orang punya impian tetapi kuasa Allah itu tiada tandingan






mommies sume jangan bimbang mak jemah ade solusi bagaimana nak tahu dah bape minggu kite peknen serta due date skali
senang mudah dah tepat..
jangan malu klik saja yer...
haaa dah tau dah kan, gud luck sume










ha gini la ghupe nye bile dah buat UPT setelah period lewat
double line means positive pregnant






 



Monday, February 27, 2012

megi goreng

al-kisah megi goreng.....
petang semalam tetiba rasa macam nak makan megi goreng
aku pun menyuarakan la hasrat hatiku yang murni nie
tapi laling cakap masak la bukannya takde megi kat dapur
uhuk,,,uhuk mencik




orang sayang bini bawak la jugak walaupun hujan
ohhh so romantik [perasan sendiri]




lalu kat depan mamak stall aku suruh laling park kat situ
die 2-3 kali pandang tanpa kata-kata
aku cakap betul la nak makan kat sini teringin sangat nie nak makan megi goreng
kat kedai lain tak sedap mamak jer yang pandai buat
ehhh die punye senyum sampai ke telinga




sebenarnya aku tak masuk mamak nie tekak nie tak leh nak terima
laling memang dah paham jadi kami memang tak makan kat mamak
kalo die teringin nak pekena mamak die pegi la sorang-sorang
pastu die siap cakap harap-harap pasnie tekak ayang tue dah bole terima mamaks..
hohoho wait n see yer laling















Sunday, February 26, 2012

eksited nye....

meh sini aku nak share ngan uols 
kejadian nie baru jer terjadi hokey
sebelum tu hihihihi gelak puas-puas
apa taknya my laling punya la eksited sampai melompat-lompat
bile team die skore
macam die lak jurulatih pasukan tue
ishhhh musykil tol la




peberet team die arsenal, aku memang dah paham sesangat
kalo team die main jangan harap la aku dapat tengok citer lain
terpaksalah layan kat tonton...




haaaa kalo tak masuk gol....
cube korang bayang kan cane reaksi raja gobal bile anak didik die tak score
ha cam gitu ler aksinya..
isteri yang penyayang haruslah faham peberet somikan???






ta-ta-ti-ti-tu-tu...

pink v/s orange

waaa hepi anak-anak dapat beskal
dah lama my pwincess duk sebut-sebut nak beskal baru nie dapat belikan tuk die
cepat atau lambat mama beli jugak kan

pada asalnya nak carik satu jer tapiiiii
bile masuk jer kedai sikecik dah lari dulu terus panjat beskal kecik
ahhhh sudah kompom nangis kalo tak belikan tuk die
kak yung lak susah sikit nak share benda-benda baru nie

pandang my laling buat-buat senyum simpati
seb baik tokey tu bagi murah
kalo tak bergegar lah umah duk bergaduh dua beradik







time nie baru balik dari kedai
amik ko lambat tido eksited.....
tengoklah rifaie tu macam pandai jer kan
memang klaka lah tengok die lagak macam orang pandai
good boy mama =)














bangun pagi terus carik beskal
park keta kat luar ha bagi men puas-puas
susah la pulak nak ajak masuk
masuk minum air pastu sambung main lagi







Penangan citer Mek kat tv1 tadi

halamak pe show uols dah tido, kikiki
berlagak lah pulak kan??? padahal aku dah tdo pas maghrib tadi tu yang segar-bugar nie
besa la malam minggu bukan sume channel ade citer best
tup-tup tertekan tv1, 5min pertama cam best jerk
haahhh pe lagi layannnn


waduh-waduh sakit perut aku gelak dengar lagu-lagu yang diorang mainkan kat lagu nie
sebab best sangat... sanggup tunggt sampai abes siaran semata-mata nak tengok tajuk lagu tue
bese kalo cite dah abes tak sempat nak tengok nama-nama pelakon ke atau nama pengarah jauh skali, huhuhu




meh layan lagu nie ok












banyak-banyak lagu.. lagu nie jugak aku  kenan
selamat terhibur....

Wednesday, February 22, 2012

tarik napas dalam-dalam.......

waaaa dah lama tak conteng kat sini..
sila tarik napas dalam-dalam, sekarang lepas dah rase legakan????
dan itu jugak lah yang saya rasa...ekeke




adios... :)

Wednesday, February 15, 2012

beralih bulan atau cacing????

dari semalam ensem boy mama di serang berak-berak
nak kata salah makan ermmm tak kot sebab my pwincess ok jer
ekceli arinie pun sama aku ingatkan macam semalam
dah banyak kali berak opkos la montot die merah-merah dan ade sikit melecet
bile kene jer kat air...ouchhhh sakit, ngan aku-aku skali lak rase nak nangis




bile nak pakaikan pampers aku tiup la kat tempat sakit tue
die boleh plak gelak, geli kot
korang pernah dengar tak 'beralih bulan'????
ok macam die lahir 7hb jadi pabila sampai ke tarikh tue bb akan tunjuk reaksi yang pelik
kadang-kadang diorang takmo minum susu, hilang selera makan dan haaaa berak-berak yang kerap dari hari bese




aku nie pun ingat die beralih bulan la... 
tapi mak aku cakap mungkin cacing, ermmmm ade betulnya jugak
sebab die dah makan macam-macam kalo dah terlebih cacing jadi macam tu kot???
mujur gak la die minum banyak air kosong dan nak minum susu
ishhh kalo dua-dua tu taknak alamat melepek la kat lantai




doc cakap nie simptom bese di kalangan kanak-kanak
mungkin dari segi kebersihan sebab budak suka masukkan tangan kat dalam mulut
tapi bukan di sebabkan keracunan.... selagi die nak minum air ngan susu should be ok
bile doc dah cakap macam tue lega la sikit
tapi tak leh tahan dengar die nangis bile nak basuh montot die




harap-harap petang nie dah ok
tak sanggup nak dengar die nangis....














Thursday, February 9, 2012

terukir di bintang

jika engkau minta intan permata  tak mungkin kumampu
tapi sayang kan ku capai bintang dari langit untukmu
jika engkau minta satu dunia akan kucuba
kuhanya mampu jadi milikmu pastikan kau bahagia
hati ini bukan milikku lagi
seribu tahun pun akanku nantikan kamu
sayangku jangan kau persoalkan siapa dihatiku
terukir bintang tak mungkin hilang cintaku padamu

















aku fikir nie lirik yang sangat bagus dan mendalam maksud nya
1stime dengar terus jatuh cinta ngan lirik lagu nie
walau pun nyanyi bunyik macam orang malas nak nyanyi
tahniah buat yuna sebab dah buat aku jatuh chenta ngan lagumu               [aik tetiba wish kat die plak kan]








nota jari kelingking mama: dedikasi lagu ini khas buat laling dan anak-anak mama yang shumel.....yeayyyy





Wednesday, February 8, 2012

mandi sungai [bechempogho]

bertahun sudah aku tinggal kan zaman mandi sungai nie
coti yang panjang kami manfaat dengan sebaik mungkin
tempat nie best sangat-sangat tak jauh pun dari kl
dulu-dulu orang tak pegi pun sini
tapi  srang nie memang penuh dek manusia
matlamat utama mandi dan tenangkan fikiran, chewaah




haaaa musti uols tertanya-tanya kan kat mana tempat tue
best sangat ker?????
air yang sejuk lagi bersih, wow syiok abes...ekeke


setelah apa yang dirancang Al-hamdulillah program berjalan dengan lancar
dengan izin-Nya cuaca yang baik dapat kami becempogho
nikmat tak terkata ketika kaki mencecah masuk ke dalam sungai
alamak dah macam ayat novel la plak kan...antam, hehehe
siyes uols harus datang kat sini


aktiviti kitorang makan+mandi+rehat-rehat dapat sedut udara yang segar
owh rindunya...
tempat chepogho kitorang kat janda baik 
1st time yu ai datang sini (blushing) orang lain dah tak terkira ke sana
tak pe la janji sampai kannn????


kami pergi satu malam jer tapi bile balik dah sampai kat umah
penat ya amat macam dah pegi camping seminggu
kami anak beranak fengsan sampai petang




















menu lunch kami
tenkiu very much omok 












anak-anak bergumbira







nie la menu utama kami start makan dari petang bawak ke pagi esoknya








family yang terlibat





Sunday, February 5, 2012

cempedak goreng

bestnye dapat makan cempedak yang dikirim oleh mak
tak perlu membazir pegi beli kat warung depan sana
ermmmm tapi kalo dah teringin sangat beli gak sebab my laling tak suka
tapi kali nie cempedak made from kampung
memang segar dari ladang ok....




sejak dah duduk dekat ngan kakak aku nie
mood masak tue berkobar-kobar la
kalo setakat aku makan sorang jawabnye periuk, kuali sume gantung bersih la
uppsss bukan malas yer teman-teman
takde yang sudi, huk..huk..huk sedey tau
my laling sangat memilih bab-bab makan nie




maaf yer jiran tetangga bau masakan saya sampai kedalam rumah yu
apo nak buek dah namo eh cempodak memang semerbak lah bau eh


































































tima kaseh mak atas pemberian cempedak yang sangat lazat





Saturday, February 4, 2012

shoutmix menamatkan perkhidmatan percuma - alternatif???

tiap aku bukak belog yang kusam nie tertanya-tanya
asal la shoutmix aku nie kosong jerk
al-maklumla bukak time pree jer
mana nak tau hal-hal yang terkini
mak ketinggalan nak




tapi uols jangan risau
benda nie pun serupa gak macam shoutmix tue
nie pun tak tau la sampai bile nak bagi pree
tapi selagi die bagi pakai
pakai jer dik non ooiiii




cube la kat sini pasti berhasil
aku dapat tau uols leh login menggunakan akaun laman muka buku (FB)
wahhh senyum-senyum yer




selamat mencuba

Friday, February 3, 2012

Terjumpa masterchef plak ha

kejadian nie takla lama sangat dalam mingu nie jugak la
kes mencari susu anak bujang ai terjumpa lak mereka disana
aku suka beli susu die kat speedmart sebab murahla sikit berbanding pasaraya yang lain
yer aku tau korang pun akan buat benda yang sama macam aku kan...?
walaupun beza die seposen dua tapi tetap korang pergi kat tempat yang murah tu kan
elleh malu-malu kucing plak...




alamak yang tin besar takde la tinggal yang kecik jer
beli yang kecik memang tak berbaloi seminggu lebih jer bertahan
dari seksyen 7, aku terus pecut ke seksyen8
aduhai ade event pe pulak nie
alamak singa [jap lagi nak menari kot]
tengah carik-carik parkir eh betul ke ape yang aku nampak
diorang buat pe kat sini




waaaa best nya dapat jumpe diorang nie
laaaa ada sambutan cap goh meh rupanya
itu tak penting..ekeke
yang penting aku dapat jumpe die dulu [berlagak la pulak kan]
bukannya ape sume nie secara tak sengaja tu yang nampak poyo jer

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

tak perlu la aku perkenal kan sorang-sorang kan
maaf yer teman-teman depa bukan nya sedang menyanyi
tapi kusyuk berborak sehingga kakak baju merah seperti tukang angkat tangan
alah tak tau la nama die
kalo korang koir yang duk depan sorang-sorang tu
ha gitu la gamaknya

















 

yess akhirnya berjaya merakamkan foto bersama mereka





















sicantek manis


















sanggup tunggu sebab nak bergambar ngan sicantek manis nie

Tuesday, January 31, 2012

segar dari ladang

terkekek-kekek aku gelak sorang-sorang
ape tak nya dah abes musim baru nak citer
ish3 ketinggalan sungguh mek jah nie #sian nama mek jah plak yang kena
besa la bila tiba musim buah-buahan pasti ramai pulang ke kg
kalo tak balik pun kompom beli kat pasar malam
elleehhhh tak ngaku konon
angguk jer kepala tu orang bukannya tau pun...hehehe








ermmmm indahnya hidup dikg
nak makan buah petik jer kat depan tepi belakang umah
rajin dengan tidak jer
yang paling best setiap anak-anak yang balik pasti berbag-bag bawak balik buah dari kg ke ibu kota
bagi yang berkerja dah sah-sah makan santai-santai ngan geng opis
sedekah kan amalan mulia










duyan nie kami beli kat terachi
memang ori duyan kg











terbaek!!!










tima kasih mak
susah payah amik rambutan ngan maggis




Monday, January 30, 2012

kemalasan

segmen merapu...
tiap kali aku nak hapdet mesti kering kontang 
kalo tengah drive ke, masak ke senang cite bukan depan lappy
waahhhh bukan main mencurah bak air hujan
tapi sekarang hareemmmm...




dah la ai mau titon, 
suwit dreams ok...







Friday, January 27, 2012

I like to move it... move it...

cube korang bace tajuk n3 tu sambil goyang punggung bagus tuk senaman bagi orang-orang yang dah lame tak senam, kikiki
eiiiii sungguh tak suka berpindah-randah nie..
mane nak kemas barang, nak cari kotak (40 sen tau kotak kosong, plastik sampah hitam yang besar)
tapi berhijrah tu kan bagus dapat meluaskan lagi pengalaman serta ramai kawan [ramai ke kawan aku???huhuhu]























pix dr cik gugel yer...
tapi umah kg aku lebih kureng camni la cantek dan mendamaikan, keh..keh..keh
*
*
*
sejak kecil aku dibesarkan di rumah kg

sangat seronok zaman kanak-kanak dan memang takkan sama ngan anak-anak kita [zaman sekarang]

tiap petang ade je aktiviti yang akan kami lakukan

jiran-jiran dah macam adik-beradik makan tengahari kat umah sape pun tak kisah
tapi itu dulu.....
anak zaman srang bile sebut nak balik kg waaaa kemain seronok diorang
apa tak nya boleh maraton kat depan umah sambil kejar ayam yang tak bersalah [ayam tu bukannya tau pape pun]




















pix dari cik gugel jugak
*
*
*
haaaa nie lah rumah pertama yang aku duduk wif my laling
kami lebih selesa duduk rumah kembar dua
 tercampak lah aku disatu tempat yang sungguh jauh lagi asing
tapi orang-orang disini ok je serta peramah
sedih  + gumbira sume tu bercampur, tolak, bahagi, dan darab
uiks sampai ke situ plak kan
rase sangat bahagia punya rumah sendiri dan punya jiran yang baik
walaupun aku orang luar tapi mereka tetap layan aku sama cam gang diorang
luv u all n miss u much
tak pernah terduga yang kami akan berhijrah ke ibu kota
waaaa memang nak nangis sebab terpaksa meninggalkan umah sendiri
dan terpaksa menyewa di tengah-tengah bandar
aku percaya pasti ade hikmah yang tersembunyi tuk kami sekeluarga



































rumah kami level 14 dari 16
*
*
*
sangat mencabar untuk mencari lokasi yang sesuai serta sewa bulanan yang berpatutan
setelah di senarai pendek kami memutuskan untuk tinggal disini
ermmmm ingatkan best sangat la duduk apartment nie
sangat terkongkong anak-anak tak bebas untuk beraktiviti
setakat ada kolam mandi tak kan hari-hari nak berendam, erk
tapi yang pasti selama aku duduk situ kawalan keselamatan memuaskan
tak pernah la aku dengar kes-kes kecurian 
 tapi apakan daya aku tak bapa nak happy duduk sana
sori ai terpaksa carik umah lain
pindaahhh lagiiii
ggrrrrrrrr

























destinasi baru kami
my pwincess pun naik fenin sebab banyak kali pindah
kali nie kami memutuskan duduk rumah teres 2 tingkat
sini kawasan melayu jadi nak carik makan pun senang
tapi jiran tak bape nak friendly
ye aku tau aku orang baru tapi aku tak pernah nampak muke diorang
balik dari keje kuar kete terus masuk rumah
begitulah adat hidup di kota raya
setakat nie anak-anak gumbira yang paling penting dah dekat ngan kampung
yabedabeduuuu





mungkin rumah terakhir kami adalah rumah bungalow
jeng...jeng....jeng
doa pagi jumaat moga di kabulkan
amin