Friday, December 2, 2011

Happy 6th enybesery.....

02122005 aku sah bergelar istri kepada my laling
kini genap 6 tahun usia perkahwinan kami
Al-hamdulillah kami dikurniakan sepasang cahaya mata yang sangat shumel
dan kadang-kadang menggugat keimanan kami sebagai ibu bapa


  
Ya Allah di pagi yang penuh barakah ini hambamu memohon supaya diberi kekuatan untuk menempuh hari-hari yang mendatang
aku juga memohon padamu ya Allah berikan lah kami jalan yang lurus serta jalan yang di redhaimu 
permudahkan lah segala urusan kami, kurniakan lah kami zuriat yang soleh dan soleheh
Kau limpahilah rahmatmu dan kebahagiaan di dalam keluargaku 
semoga kami peroleh kesihatan yang baik untuk mendidik anak-anak kami ke jalanmu Ya Allah....
Amin....






















 red team
My big family















 dua hati menjadi satu
























 dulu bertiga
























kini berempat























chenta hati kami...





tiada kata yang dapat yang di lafazkan
i love my family







Tuesday, November 29, 2011

my pwincess in the house


vavava statement tak hingatkan, hihihi
bukannya ape pun gimiks jer lebih
my pwincess in the house
seminggu duk umah nenek waaa kumain happy die
mane taknye dapat main beskal, bole bekfes tanpa mandi dulu
mama takde nak halang die buat pe
tapi rutin harian die tetap jalan
al-hamdulillah dah naik iqra'4 
dan mula belajar menambah [mama 4+2... Bape?]



zaman kita dulu darjah 1 ade lagi yang belum boleh buat penambahan
budak-budak zaman sekarang parents kene uasaha lebih
dan yang penting tak stress kan die

















meh layan pic my pwincess okes
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-


 manisnya bertudung
macam mama, ekeke



















hahaha kembang setaman baru lepas buat tocang
nangis bila tengok cermin sebab tengok rambut tak shantek
pastu marah-marah 
mama la nie kak yung tak suka rambut kak yung jadi camnie

















 adik yang suka buli kak yung
apa yang kak yung buat sume die nak
bila sorang takde alahai sunyi nye rumah



















ermmm tak kisah pun kak yung tak de








suka nya my pwincess dapat naik bus bahau-sbn, pastu naik komuter sbn-bangi
pastu tak nak balik lagi kak yung nak tido umah aleesya plak
2-3 kali aku tanya nak ikut mama balik tak
ermmm kompom tak nak ikut
sudahnya kami bertiga jer pulang..



sengal-sengal satu badan

gara-gara basuh umah yang dah lame tinggal nie la akibatnya
adui-adui kaki sakit tangan lenguh-lenguh
mujur tak kuar muscle, hihihi

yang hangin satu badan tengah beria-ia menyental air plak takde
waaah kitorang dah panik, ish satu taman ke takde air
cek sume paip air lorrrr air tangki abes
eiiiii terbantut kerja-kerja pembersihan
sudahnya balik uuu haiii lom settle lagi tue

barang-barang kat umah ade yang dah masuk kotak
nie tengah pack tapi sempat hapdate
sebabnya pasni dah tak sempat takpe aku peram dulu citer-citer yang menariks
nati berderet ai post, kot-kot la ade yang sudi nak bace...huhuhu

okes continue kemas-kemas masuk barang dalam kotak


Friday, November 25, 2011

ho...ho...holiday

yeayyy..... cuti skolah telah bermula
so apa plan uols ye la cutikan panjang sebulan lebih
takkan nak terperuk kat rumah jer
apa pun rancangan korang di harapkan seronok
wowowo rileks la baru seminggu cuti masih banyak masa lagi


kami tak plan lagi nak pegi mana
tapi aku akan cuba pujuk laling bawak anak-anak gi jalan-jalan
tak semstinya jauh janji diorang happy


sekarang dah start musim hujan jadi korang kena la pandai-pandai bajet nak pegi mana
dah tau kat tempat tu hujan nak jugak redah ke sana 
haaaa memang menempah la namanya tue
tup-tup baru sejam sampai destinasi banjir melanda tak ke haru namanya tu
jadi pikir-pikirkan la ye mommies & dadies sekalian


bagi yang nak pegi obecy tue pastikan dokumen penting jangan tinggal dan simpan ditempat yang selamat
tak payah la korang nak bawak sampai 5 bag baju padahal pegi tiga beranak jer
agak-agak ler bawak yang penting-penting udah ler
ubat tuk 1 family jgn lupa serta susu yang secukup nya
kat sana lom tentu susu anak ada kat sana....  


bagi yang nak bawak anak-anak mandi manda tue pastikan anak mandi di tempat yang selamat dan jangan biarkan mereka mandi bersendirian atau pun mengharapkan abg / kakak menjaga adik
budak-budak nie memang suka bab mandi nie suruh la berendam berjam-jam, ok je
















jadi rancanglah percutian hebat korang nie dengan bijaksana
pilihan ditangan anda
ewaahhh macam iklan kat tv plak





Thursday, November 24, 2011

:: lobai Kulup ::

Malam tadi kami sekeluarga berkesempatan mengahdiri majlis tahlil kat umah pak sedara laling ai di semban
yang meninggal nie kira pangkat wan sedara la kat die
orang melayu kita nie penuh dengan adat serta budi bahasa 
sekiranya tak sempat menghadiri di hari pengkebumian
kita di galakkan ucap takziah kepada keluarga di hari berikutnya ataupun ketika kita mempunyai waktu lapang


aku percaya ade gak antara korang yang tek pernah dengar 'lobai kulup' kannnn
hahaha gelak sampai nak pecah perut pun ade bila tengok aksi si encem aku tu
kat kg aku bile kanak-kanak di pakai kan ketayap ataupun songkok
orang-orang tua akan bagi gelaran lobai kulup
masa raya tu ari belum sempat letak kat kepala dah di buang nya
malam tadi al-hamdulillah die suka pakai ketayap tu....






























mama doakan semoga adik menjadi anak yang soleh...







Wednesday, November 23, 2011

Ulang Tahun Terindah

bila sebut je enibeseri dalam kotak pikiran kita mesti nak hadiah yang mahal-mahal, percutian yang hebat, meraikan di tempat yang eklusif atau apa-apa saja..
tak kira la bagaimana cara skali pun yang penting hubungan somi-istri menjadi lebih erat-mesra rumah tangga rukun damai baru la jadi keluarga bahagia

setiap pasangan mempunyai cara yang tersendiri meraikan enibeseri
kita tak perlu mengikut atau meniru orang lain cukup sekadar mengikut kemampuan
tapi syok gak tetiba my laling buat surprise taraaaaa
hahahaha harap-harap keajaiban akan berlaku

sebenarnya kami tak pernah rancang  setiap kali enibeseri
dulu kan die slalu outstation jadi kami akan sambut awal atau lewat
tapi tak kisah la janji die ingat, apa yang die bagi kat aku biarlah rahsia... sebok jer nak tau hihihi
sebenarnya ingatan tu lagi penting sebabnya ramai somi diluar sana 'terlupa' tarikh enibeseri
tu belum lagi tanya besday anak kompom tak ingat

jangan la sedey kalo somi yu tak ingat kena la paham die kan bizi
jadi uols pasang la reminder kat tepon canggih die tue
ish takkan tu pun aku nak ajar
elloooo srang zaman dah serba canggih apa salahnya yu buat surprise kat die
buat delivery pun ko gak pastu kompom yu dapat present besar gajah
leleh air mata idung mak kalo dapat hadiah besar tue, ekeke

kalo nak pegi honeymoon tue rancang la awal-awal ia melibatkan kos
pastikan dapat persetujuan kedua belah pihak
nati kang ade plak yang muncung sedepa jenuh plak nak pujuk
orang nak sronot-sronot, ai macam-macam
tapi kan kalo aku la kemana aja my laling nak bawak aku ikut jer
lautan api sanggup ku renangi, ecece

kepada uols yang sambut enibeseri ari nie di ucapkan slamat ulang tahun
smoga kebahagiaan rumahtangga berkekalan hingga ke alam syurga



Tuesday, November 22, 2011

Nursery v/s Preschool



ok aku percaya mommies diluar sana tak sabar-sabar nak anta anak diorang pegi school 
besenya diorang nie excited sebab takde pengalaman lagi so nie kira anak sulong la nie
apa pun alasan uols jangan sampai membebankan anak kita ok
apa yang paling penting survey dulu preschool tu dan tanya pendapat kawan-kawan yg ade pengalaman


bagi aku 3yr ke bawah lebih baik anta kat nursery kat situ pun ramai kawan dan boleh blaja
tapi ade jugak mommies yang nak anta preschool pastu kelam kabut nak anta preschool mana paling baik
aduhaiii die kecik lagi la tak perlu kot nak anta kat tempat mahal-mahal tapi kalo mampu silakan


sekarang nie banyak sangat pilihan jadi kita harus bijak memilih dari segi bayaran bulanan, silibus, waktu pembelajaran, islamic basic ke tak
bak kata orang dulu-dulu melentur buloh biarlah dari rebungnya
jangan risau nak islamic+english banyak dah sekarang


uols mesti kagum sebab diorang boleh menghafal surah + doa dengan baik, boleh mengaji serta belajar asas solat
itu yang kita nak kan, bukan hanya pandai speaking london tapi ada agama nya


macam aku 4yrs aku anta die kat PASTI macam-macam doa die boleh hafal, kenal warna bentuk macam-macam lagi la
ermmmm uols boleh cuba anta anak kat sini...
tahun nie aku anta kat little caliphs skolah nie memang bagus 
dalam masa 5 bulan die dah boleh baca
sekarang dah berjaya membaca dengan lancar tanpa mengeja
itu memang sistem skolah tu membaca tanpa mengeja
tahun depan pun anta kat situ gak


ok uols boleh juga lawat di sini sebagai panduan:-
islamic montessori
tadika krista
genius aulad
smart reader
children islamic centre



ok mommies jangan lambat register besenya tempat terhad
waaa promosi plak kan
lakukan apa yang termampu dan terbaik untuk anak kita bukan bersaing sesama jiran, opismate, dan sebagainya





Saturday, November 19, 2011

Pre Wedding

halluuu dik non, mak jah, cik maa
ish pandai-pandai je aku nie kan reka nama orang
percayalah tiada kaitan dengan sesepa yang terasa mak mintak ampun noks...




aku cukup tak paham trend orang zaman srang
asal nak kawen jer mesti nak buat photoshoot-pre wedding
dah terang-terang korang tiada ikatan lagi




ello yang 'wajib' tu lebih penting
memang la uols nak abadikan kenangan tapi itu ke yang nak di tunjukkan kat anak-cucu-cicit kita nati
tak perlu mengikut trend semasa tak rugi pun




kat situ dah bape korang  abeskan $$$, masa & tenaga
tu lom masuk package andam, tukang amik gamba masa akad+langsung, outdoor, catering
ishhh banyak lagi la tak dapek den nak list an satu persatu
tu lom kira pi honeymoon, ish-ish-ish




hujung tahun nie kompom ramai mendirikan mesjid 
Al-hamdulillah, semoga ikatan suci berkekalan hingga ke alam syurga
bagi yang belum bertemu jodoh kamu bukannya tiada jodoh tapi percayalah dengan ketentuan Allah
setiap yang berlaku pasti ade kemanisan dan hikmahnya

















thnx cik google












p/s: tepuk dada tanya selera



Friday, November 18, 2011

Alahai anak omak

besela aku nie dari celik mata pagi start la keje non stop
keje pe yang aku buat pun tak tau
tapi penat nye ya rabbi, macam pegi ke ladang 10 ekar ekeke


arinie dinie tak pegi skolah jadi kerja aku berganda 
mama die pun kejap-kejap bertukar jadi tarzan - kaaakkkkk yuuunggggg
paham-paham jer la kalo anak bijak sangat cakap nie
kalo mintak tolong ade je jawapan  aduhai anak


baru anak dua dah banyak bebel + mengeluhkan
mak aku anak 11 rilek jer 


mase tengah layan citer cinderella versi korea ye puan-puan
sambil siapkan rifaie wangi-wangi nak tido malam nati
tapi bile dah pukul8 dah asham tak pe adik tetap encem
dinie ngadu sakit tekak rasa nak demam


sebelum tido tadi aku bg makan ubat demam terus
takut melarat pagi sok die kalo dah demam 
ya ampunnn bukan main susah nak makan ubat
setelah di pujuk rayu akhirnya berjaya..





























Thursday, November 17, 2011

Usaha tangga kejayaan

semua maklum arinie result UPSR di umumkan terjawab segala persoalan ibu bapa dan anak-anak di luar sana
tahniah di ucapkan kepada yang berjaya lulus dengan cemerlang
bagi yang kurang bernasib baik jangan kesal percaya la pasti ade hikmah di sebalik kejadian nie


anak-anak yang cemerlang jangan terlalu gembira perjalananmu masih panjang
tingkatkan usaha di peringkat menengah nanti
semoga impian dan cita-cita menjadi kenyataan..






:: Tahniah buat Mirza amani mendapat 5A, anak buah my laling ::





Tuesday, November 15, 2011

==Tahniah buat Min dan Suami==

hujung minggu yang bizi baru srang punya waktu hapdate entry
aku pasti uols pun banyak menerima undangan teman, saudara-mara dan jiran sebelah taman
tapi dalam pada tu kita harus bijak memilih mana yang lebih penting.. 
kita kan dah dewasa malah juga matang


aku berkesempatan mengahdiri majlis juniorku masa blaja dulu
cukup seronok skali dapat jumpe junior yang lain
min sangat-sangat shantek bak bidadari turun dari kayangan
sajian yang di hidangkan juga enak dan lazat


buat min dan suami akak doakan smoga kalian bahagia hingga ke alam syurga
smoga tabah mengharungi dugaan alam rumah tangga, sabar dan tolak ansur kunci utama kebahagiaan
































 my pwincess tak lepaskan peluang bergamba ngan pengantin















 wif topo.. aka lynn


















my heroes
i love u so much
mmmuaaahhhh





setiap minggu ada undangan dari teman dan ahli keluarga
maaf seandainya kami tak dapat penuhi undangan kalian
kami doakan smoga majlis kalian berjalan lancar dan biberkati Allah




Saturday, November 12, 2011

Gulai ayam

 orang negeri panggil gulai ayam
tempat lain lebih glamer ayam masak lemak cili api






singgang ikan kembung


aku nie bukanlah pandai sangat masak
yang simple-simple boleh la
dah jadi isteri dan punya anak kita musti tau masak
dua menu nie antara feberet my laling
happy sangat bile tengok die makan bertambah-tambah..




Bibik oh Bibik

alahai memang mencabar mempunyai anak lelaki nie kan
sape setuju sila angkat tangan tinggi-tinggi
upsss cover ckit tiak ashem, ekeke


bila lipat baju die datang tarik
bila aku menyapu die pun sama sibuk nak menyapu
siap guling-guling nangis nak menyapu
tu belum lagi bab mop lantai
senang citer sume keja mama die nak buat


senang citer umah nie kemas dan teratur ade la 2min
selebihnya paham-paham je lah ye
































nie la akibatnya bile panggil bibik tak datang-datang
hei sedar la diri tu sikit sampai tua pun lom tentu dapat bibik
aduhai jadi bibik pun penat gak kan
kadang-kadang tu sian plak tengok diorang buat keja non-stop
jadi majikan di luar sana jangan la sesuka ati nak marah diorang nie
cube bayangkan kalo diorang takde kompom uols tak menang tangan nak buat sume
erm apa pun tanya la diri sendiri ok..









Friday, November 11, 2011

:: alahai kak yung ::

sume orang sibuk memperkatakan tarikh arinie 11.11.11
sume tak mahu ketinggalan ingin mengabdikan detik-detik terindah pada hari ini
bagi aku same jer cam hari-hari bese
memang la kita tak kan dapat putar tarikh nie di masa akan datang
tapi tak perlu jadi taksub dek kerana tarikh yang cantik, unik tak kira la apa pun










































haaa saje bagi uols layang pic my pwincess dulu
aku baru abes semayang tetiba die menjerit panggil aku
ingatkan nape la rupanya nak bagitau nak mandi
time tu kat luar gelap gulita macam nak hujan
aku rase pelik sebab kul12 lebih balik dari skolah die dah mandi




mama kak yung nak mandi sekarang
kalo mandi lambat-lambat nati sejuk


kan kak yung dah mandi balik skul tadi
srang baru kul3 suku kak yung...


mama tak nak mandi ke? nati lambat-lambat sejuukkkk




apa yang buat aku tak tahan tue die siap pakai baju tido
sudahnya kul7 mandi lagi







Friday, November 4, 2011

:: Ihtifal & Graduation day ::

hohoho dah nak dekat seminggu baru la terhegeh-hegeh nak post..
ish suke ati ai la, ekeke - harap maklum kebizian yang kuhadapi


bese la kan dah hujung tahun nie sekolah bz buat event penutup
ahad lepas skolah dinie buat ihtifal & graduation day *khas untuk pelajar 6thn yer puan-puan*
nape aku cakap macam tue ntah la rasa geram pun ade gak
ade ke patut hadiah hanya tuk 6thn jer [sepatutnya setiap pelajar skolah tu di beri hadiah/cenderahati barulah mereka happy]
dah la anak-anak yang lain sibuk tanya mak ayah nape diorang tak dapat hadiah 


tak nafikan seronok melihat anak-anak beraksi di pentas
memang mencuit hati
time tu sume nampak shumel
mak ngan pak berlumba-lumba mengambil gambar anak tercinta












ha uols layan la gamba-gamba yang aku tepek kat sini yer...








 majlis dimulakan dengan laungan azan













wakil pelajar 4-6thn memperdengarkan ayat lazim
my pwincess baca surah al-alaq














 kelas al-fatah
dinie jadi ketua nasyid











 sejuk mata memandang















 shumel jer anak-anak ini
alamak lupa la dari klas mane...
yang penting shumel













fwen
yang tengah tu best fwen die - Balqis